Wręczanie komuś słodyczy w formie prezentu czy okazjonalnego podarunku nie jest niczym niezwykłym. To praktyka znana od wieków, ale nasilająca się zwłaszcza w ostatnich dekadach. Bombonierka, czekolada, kosze prezentowe to popularne sposoby na szybki prezent na ostatnia chwilę. W dodatku bardzo trafione, z czego zdają sobie sprawę również producenci słodyczy. To właśnie oni coraz częściej wypuszczają na rynek swoje produkty wręcz przeznaczone na prezenty.
Tematyczne kosze prezentowe
Najbardziej oczywistym wyborem są kosze prezentowe złożone z różnych rodzajów słodkości. Czasami bywają uzupełnione np. alkoholem, ale najczęściej składają się wyłącznie z samych słodyczy – czekoladek, draży, bombonierek, cukierków czy batonów. Mimo swojego specyficznego charaktery nie muszą być też przeznaczone wyłącznie jako prezenty dla dzieci lub nastolatków. Wręcz przeciwnie, producent słodyczy https://www.eurohansa.com.pl/ często komponuje kosze w taki sposób, aby sprawdzały się też jako upominek dla dorosłych.
Słodycze od jednego producenta
Jeśli z kolei samemu kompletuje się kosz prezentowy ze słodyczy, należy pamiętać o najważniejsze zasadzie. Powinny być to słodycze pochodzące od jednego producenta, bez mieszania między sobą rożnych marek. Stworzony w ten sposób prezent będzie wyglądał o wiele bardziej profesjonalnie niż mieszanina kupionych na promocji czekoladek, cukierków albo draży lub bakalii. Warto więc w tym celu wybierać firmy, które mają w ofercie dość duży wybór różnych słodyczy z dowolnych gatunków, ale też dysponują różnymi rodzajami ich smaków.
Z dodatkiem alkoholu?
Część współczesnych słodyczy, np. czekoladek z bombonierek, może posiadać nadzienie alkoholowe. Co do zasady nie ma zakazu ich dawania jako prezent, a nawet jest to bardzo pożądane, ponieważ takie słodycze są bardzo dobrej jakości. Wyjątkiem są sytuacje, gdy czekoladki wręczane są dziecku albo osobie, o której wiadomo, że nie pije alkoholu w żadnej formie. Wtedy bezpieczniej zrezygnować z dawania bombonierki z alkoholem i zastąpić ją klasycznymi czekoladkami z mlecznym, kakaowym albo orzechowym nadzieniem.