Każdego z nas nachodzi czasem chęć na spróbowanie czegoś nowego. Nawet jeśli nie stać nas na egzotyczne wakacje w tropikach czy kurs pomagający w nabyciu pożądanej umiejętności, wciąż możemy pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Słowo sushi brzmi obco, ale i kusząco. Dlaczego warto dać szansę akurat temu specjałowi kuchni japońskiej?
Zalety płynące ze spożywania sushi:
- bogate źródło białka i kwasów Omega-3 pochodzących z tłustych ryb morskich (tuńczyk, ryba maślana, łosoś itp.)
- różnorodność dodatków do sushi z których można wybierać
- wodorosty nori dodawane do sushi stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnego jodu
- przyjemnie ostre wasabi zawiera mnóstwo witaminy C oraz siarki dzięki czemu działa antybakteryjnie i chroni szkliwo zębów
- sushi to jeden z najzdrowszych fast foodów na świecie!
- szansa na spędzenie miłego wieczoru z rodziną i przyjaciółmi
- ciekawy sposób na randkę w restauracji o dalekowschodnim klimacie
- estetycznie podane dania, które cieszą oko i zaostrzają apetyt
Restauracje specjalizujące się w kuchni azjatyckiej oferują znacznie więcej niż tylko sushi
Nie przepadacie za surowymi rybami i zimnym ryżem, ale wciąż kusi Was wizja wizyty w japońskiej restauracji? Nic straconego! Knajpki tego typu serwują także inne dania, po które ze spokojem serca możecie sięgnąć: zupy (np. miso z łososiem lub wegetariańskim tofu, zupa z owoców morza), desery (np. na bazie słodkiego ryżu z mango), warzywa w tempurze, makaron soba z krewetkami, makaron udon z kurczakiem i warzywami lub smażony ryż z warzywami i jajkiem. Menu z pewnością pozytywnie Was zaskoczy! Ciekawym rozwiązaniem są restauracje łączące w sobie kulinarne tradycje nie tylko Japonii, ale i Tajlandii. W takim przypadku podczas jednej wizyty możecie zasmakować w specjałach wywodzących się aż z dwóch różnych zakątków świata. Na tego typu inspiracje traficie np. w restauracji Takami Sushi & Thai w Lublinie https://takamisushi.pl/. Poeksperymentujcie trochę z azjatyckimi smakami, nie będziecie żałować!